Barion Pixel

mellékgyakorlat – életút modul a Jövőképzőben

Coachként, szervezetfejlesztőként vajon mik a legfontosabb munkaeszközeink?

Otto Scharmer az MIT-n azt tanítja, hogy a figyelmünk minősége, mélysége határozza meg azt, hogy milyen hatással, mennyire jelentős hatással lehetünk egy embertársunkra, egy vezetőre, szervezetre és a világra. Vajon hogyan fejleszthetjük ezt magasabb szintre?

Rudolf Steiner kutatásai nyomán egy olyan szellemi és praktikus gyakorlatsorozat áll rendelkezésünkre a jelenlétünk, a tudatosságunk módszeres fejlesztésére, ami minden ember számára elérhetővé teszi, hogy erősítse uralmát a gondolkodás, az érzés és az akarat lelki erői felett. A Mellékgyakorlatok során Steiner ízekre szedi az Én-erőt gyengítő, akadályozó, kihívások elé állító tényezőket, melyekkel az emberi lény nap mint nap szembesül önmagán és a környezetén keresztül. 

A hat konkrét gyakorlat:

  1. A gondolkodás uralása
  2. Az akarat irányítása
  3. Az érzések uralása
  4. Kiegyensúlyozottság
  5. Elfogulatlanság
  6. Harmonizálás

A mellékgyakorlatok napi ötperces végzése önmagában is életreszóló feladatot ad az önfejlesztés útján járó embernek. Ebben a műhelyben ezt kiterjesztjük életútismereti munkává. Tágabb értelemben az egész addigi életutunk folyamába is helyezzük a fókuszt, ezzel megcélozva önmagunk egy fejlettebb jövőképét. Ebben megtanulhatjuk:

  • Gondolatainkat megzabolázni, ítéletmentessé, nyitottá és rugalmassá tenni, élőn, mozgásban tartani.
  • Érzéseinket megfigyelni, különbséget tenni azok elnyomása és Énerő általi uralása közt.
  • Akarati impulzusaink forrását felfedezni, tetteinket késlelteni, motivációinkat felismerni, őszintén és bátran megnevezni, morálisan megtisztítani.
  • Végül mindezeket együttesen, tudatosan az Én által uralni.

Mellékhatásként 

  • Rálelhetünk élettémáinkra, melyeket egy hónapon át a kőfigyelmünkbe emelve alaposabban megismerhetünk, átalakíthatunk.
  • Közelebb kerülünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk, mi is ez az ‘Én’. 
  • Megtanulhatunk különbséget észlelni a mindennapi ‘én’ és a nagy ‘Én’ közt.
  • Tudatosan kapcsolódni magasabb, bölcsebb szellemi részünkhöz.

Kiknek ajánljuk ezt a műhely és képzés sorozatot:

  • szervezetfejlesztőknek, coachoknak, trénereknek akiknek elsődleges “munkaeszközük” a figyelmük
  • azoknak, akiknek nincs még kialakult napi meditációs gyakorlatuk
  • azoknak, akiknek már van meditációs gyakorlatuk és szeretnék azt továbbfejleszteni
  • azoknak az érdeklődő embereknek, akik emberségünk lényegét kutatják

Nem kell hozzá előképzettség, közös felfedező úton járunk, a csoportot is közösen fogjuk megteremteni veletek.
Szeretettel várunk benneteket erre a kalandra!

Rédey Szilvia és Nagy Ágoston

A forma

A műhelymunka felépítése: Minden gyakorlatot egy hónapig gyakorlunk. A 6 gyakorlat tölti így ki a 6 hónapos időtartamot, a végén egy záróműhelyt tartunk. Havonta kétszer találkozunk fél napra. A havi első alkalommal megismerjük az új gyakorlat elméleti hátterét és elmélyítjük az adott gyakorlat megértését. Másnap mindannyian elkezdjük a gyakorlatot. A második alkalmon, két héttel később a gyakorlatot megkíséreljük saját biográfiánkban szemlélve személyessé tenni, önismerettel magunkra vonatkoztatni. Célunk, hogy feltáruljanak erőforrásaink akárcsak a számunkra kihívást jelentő területeink. A következő két hétben ugyanazt a gyakorlatot immáron az ebben a rátekintésben nyert és így megújult módon van lehetőségünk megtapasztalni.

ritmus: két hetente fél nap, 13 alkalom, 6,5 hónap, január 27-jún. 30-ig.
időpontok: szerda 15-19h-ig (a résztvevőkkel még alakíthatjuk)
kezdés: január 27. szerda 15h-19h
alkalmaink: jan. 27, febr. 10, febr. 24, márc. 10, (Húsvét), márc. 31, ápr. 14, ápr. 28, máj. 12, máj. 26, jún. 16, jún. 30, majd egy nyári egyéni nagy gyakorlást követően folytatjuk szeptemberben.
helyszín: Jövőképző, hacsak lehet személyes találkozásokban
elköteleződés: a második alkalomtól a további 12 alkalomra elköteleződést kérünk, és zárjuk a csoportot.
létszám: maximum 15 fő
jelentkezési határidő: január 20
ár: A teljes Műhely ára 195.000Ft, mely alkalmanként, részletekben is fizethető (15.000/alkalom).

jelentkezés: https://forms.gle/X2fUdrnKFp4g75pg8

Érdeklődni lehet telefonon vagy emailben: +36 30 429-0404, nagy.agoston@kerekasztal.com;
ill. +36 30 3655141, redey.szilvia@gmail.com  

Rólunk

Rédey Szilvia

Húsz éve járok és tanulok különböző megközelítésben önismereti utakat. Tizenöt éve dolgozom hozzám forduló emberekkel, akik a segítő beszélgetések során igyekeznek saját sorsukat feldolgozni, életutukba beleállni. Végeztem homeopátiás képzést, majd antropozófiai alapú képzések sorát: pszichodráma, vezetői kerekasztal, érzékfeletti érzékelés. Hat éve járok különböző stúdiumkörökbe. Az utóbbi négy évben a Goetheanum által elismert biográfia képzéseken vettem részt (holland és izraeli képzőiskolák). A Biográfiai Műhely aktív tagjaként a közösséggel együtt gondolkodunk, fejlődünk, kínálunk műhelyeket. Mindemellett tíz éve járok szülésekhez dúlaként, illetve vagyok jelen családok felkészülési folyamataiban. Dolgozom egyéni, pár és csoport terápiákban. A Regiben alapító tanár vagyok, az angoltanítás mellett segítő beszélgetésekre keresnek meg a diákok.

Nagy Ágoston

Biográfiával 18 éve foglalkozom, a mellékgyakorlatokkal 22 éve. Szervezetfejlesztésben az 1990-es évek közepe óta több időszakomban voltam aktív, a Kerekasztal-Körnek és a Gyógyító Gondolatoknak alapító tagja vagyok, a Jövőképzőnek is kezdettől fogva. A biográfiai munkát a tudati lélek kor emberéhez illő legkorszerűbb önismereti-önfejlesztő útként ismertem meg. A mellékgyakorlatokról pedig az a tapasztalatom, hogy napi 5 perc gyakorlás csodákra képes – de általában nem sikerül…