Barion Pixel

Melyik életedet (nem) éled?

Biográfiai munka március 6-án, vasárnap 16:00 – 20:00

A biográfiai munka holland mesterei Magyarországon!
Szeretettel várunk minden érdeklődőt március 6-án, vasárnap 16:00 és 20.00 között  a “Melyik életedet (nem) éled?” című biográfiai munkára, aminek rendkívüli vezetői lesznek: a 83. évében járó Rinke Visser, Bernard Lievegoed volt közeli munkatársa, a holland Biográfiai Intézet alapítója, és felesége, Josien de Vries, akivel 1981 óta együtt dolgoznak. Az általuk és Vera Klein által vezetett magyarországi képzésből sokan a Biográfiai Műhely tagjai: közülük páran kísérik majd magyar nyelven a csoportmunkákat. Az angol nyelvű előadás tolmácsolását szintén képzett biográfus kollégák vállalták.

Mit tehet a Biográfiai Munka, mit tehetek én?
Senkiben sem szeretnénk azt az illúziót kelteni, hogy szeretett, idős Mesterünk olyan csoda módszert ad át ez alatt a négy óra alatt, ami mindenki számára megoldást kínál élete problémáira. Törekvésünk az, hogy megismertessünk egy olyan eszközt – ahogy a képzésen neveztük: egy „biográfiai-szemüveget” –  melynek segítségével nehézségeink idején jobban megérthetjük, hogy miben is vagyunk, és ezáltal eljuthatunk saját, önazonos, cselekvő válaszunkhoz.

Belső erőm segítségével cselekvő ember vagyok
Mi történt velem az elmúlt két évben? Van valami értelme annak, hogy felfordult az életem? Mire volt jó ez az egész? Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ a Rinke Visser gondolatai alapján kidolgozott csoportmunkában. Ha értelmet nyer a szenvedés, értelmet nyer az élet. Ha értelme van az életemnek, akkor tudok küzdeni, és bízva bízni! Ha értelme van az életemnek, akkor megsejtek valamit a bennem élő örök, legyőzhetetlen, önzetlen Énből, mely a legnagyobb nehézségek idején is segít embernek maradni.

A lélek, az emberség megmentése
Február 5-én egy egész napos rendezvényen szülők, tanárok, orvosok, terapeuták és, ami a legfontosabb, fiatal felnőttek foglalkoztak a gyermekek, fiatalok jólétének, egészséges fejlődésének kérdéseivel. Az előadások, csoportmunkák, beszélgetések, felismerések és kapcsolódások megerősítették, hogy mennyire égető szükség a jelenlegi körülmények között összefogni egy paradigma-váltás és igazándiból a lélek, az emberség megmentése érdekében.

A gyermekek egészséges fejlődésének feltétele a kiegyensúlyozott felnőtt jelenlét
Február 5-i előadásában Kiss Eszter, antropozófus orvos hangsúlyozta, hogy a gyermekek jólétének, egészséges fejlődésének feltétele, a szülők, a körülöttük élő felnőttek jóléte, kiegyensúlyozottsága, szilárdsága. Mivel az elmúlt két év ugyanúgy teli volt kihívásokkal a felnőttek számára is, időszerűnek tűnt egy olyan alkalom megszervezése, amikor egy biográfiai munkafolyamat által új perspektívához, és remélhetőleg új belső, egyéni erőforráshoz kísérjük az erre nyitottakat.

Belső igazságom segítségével támasszá válok
Rinke Visser szerint a biográfiai munka hivatássá emelt emberség. Most, amikor a sokasodó kihívások által pont az emberségünk van próbára téve, a biográfiai munka segítséget tud nyújtani, hogy visszataláljunk legnemesebb belső igazságunkhoz és egyensúlyunkhoz. Ezáltal tudunk támaszai lenni gyermekeinknek, a körülöttünk lévőknek, ezáltal tud felragyogni sorsközösségeink szolgálatába állított egyéni fényünk.

Helyszín: Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium, Bp. 1048, Lakkozó u. 1-5

Az esemény a társszervező Eliant.hu honlapjain, illetve a Facebookon is megtalálható.
Jegyek – a Jövőképzőnek köszönhetően – ezen a linken, további információ: info@eliant.hu .

Jegyárak:
alapjegy: 4.000 Ft diák,
pedagógus, nyugdíjas: 2.000 Ft
támogatói jegy: >6.000 Ft