Barion Pixel
János képe ma is nyugtalanító, ahogyan földi élete idején is az volt nemzedékének emberei számára. Emberként keveset várni magunktól kényelmesebb, kevesebb lelkiismereti erőfeszítést kíván, mint szembenézni azzal, ami János lényében kifejeződik. Az “emberi” szónak két különböző használata van. Lehet a legnagyobb gyengeség és gyarlóság kifejezése, abban az értelemben, hogy “tévedni emberi dolog”. De lehet az Ember legmagasabb hivatásának és méltóságának a kifejezése is. Összefoglalható benne az, amit a misztériumok régi szavai jelentenek: “Ember, válj azzá, ami vagy”. Szent János ünnepe tudatosítja bennünk, hogy a kettő között kell döntenünk, ha helyesen akarjuk ünnepelni. (…) Amik mi, földi emberek jelenleg vagyunk, az angyali szemszögből nézve elégtelen, beteljesületlen. Az ő érdeklődésük arra irányul, hogy mivé válhatunk és mi az, amivé válnunk kell az idők folyamán.Evelyn Francis Capel:  „A keresztény évkör” c. könyvéből
Mint tegnap elmondtuk, az ember elsősorban nem is ilyen természeti titkokra figyelt, hanem úgy érezte, hogy nyár derekán, amikor a fény és a meleg tetőfokára ér, mindenekelőtt azok a morális impulzusok nyilatkoznak meg, amelyeket be kell fogadnia. Ezt az időszakot az isteni moralitás megvilágosodásának érezte.
Rudolf Steiner: Az év körforgása GA 223
A nyári kiáradásban mi történik a tudatunkkal? Érzékelünk-e, megragadhatunk-e valamit a megvilágosodásból, ami ilyenkor végbemegy?
Hogyan tudunk a múltból való kiindulás helyett a jövőhöz kapcsolódni?

Ebben a témában dolgozunk majd kérdésekkel és gyakorlatokkal a műhelymunka során.

Az alábbi időpontokban különálló workshopokat tartunk, azonos tematikával, nem egymásra épülően.

2022. június. 27. 17:00 Székesfehérváron
2022. június. 28. 17:30 Budapesten (a Széll Kálmán tér közelében)
2022. június. 29. 17:00 Vácott

Részvételi díj: 3000-8000 forint közötti adomány

A regisztrációkat ezen a linken várjuk. A részvételnek semmilyen előfeltétele nincs.

2020 tavaszán az évkörrel, ünnepekkel kapcsolatosan indítottunk egy biográfiai műhelymunka-sorozatot. Azon dolgozunk, hogy az ünnepek élővé válhassanak bennünk, és a műhelymunkák során végzett belső munka révén jobban értsük, átérezzük ezeket, és mindez megmozdítson minket. Az évkör során, az aktuális ünnepi időszakhoz kapcsolódóan folyamatosan más szempontból nyílik lehetőség arra, hogy rátekintsünk magunkra és a világra. Mindannyiunk életútja egyedi és sajátságos, és ha megérezzük az év során az ünnepek minőségét, az segít, hogy felismerjük feladatainkat és döntéseken keresztül eljussunk a változáshoz. Ehhez kívánunk az évkör ünnepei köré tervezett műhelymunkáinkkal segítséget nyújtani, most a János-időszakhoz kapcsolódóan.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Osváth Andrea, Risbjerg Anna, Stettler Melinda, Nagy Ágoston
A Biográfiai Műhely tagjai