Barion Pixel

Műhelymunkák – 210520

A másik emberhez való kapcsolódás nehézsége és fájdalma, a meg nem értettség,
kirekesztettség, magunkrahagyottság, elszigetelődés,
a szeretet hiánya vagy töredékessége…
Ezeket mindannyian átéljük.
Milyen üzenetet hordozhat számunkra ezek kapcsán Pünkösd?
“Magát az ébredést is sajátos módon élték meg: azt érezték, mintha a világmindenségből leszállna rájuk valami, amit nem lehet másnak nevezni, mint a mindenható Szeretet szubsztanciájának. Az apostolok úgy érezték, mintha felülről megtermékenyítené őket a mindenható Szeretet, és felébrednének az említett álomszerű állapotból. Úgy tűnt nekik, hogy a világmindenséget átható és átmelegítő Szeretet eredendő ereje által ébredtek fel, és hogy mindegyikük lelkébe beleáradt e Szeretet eredendő ereje. Azok számára, akik megfigyelhették őket, miközben beszéltek, teljesen idegennek tűntek. Egyszerű életet élő embereknek ismerték őket, bár néhányan közülük az utóbbi napokban kissé különösen, álmatagon viselkedtek. Ez köztudott volt. Most azonban mintha megváltoztak volna. Mintha teljesen új lelkiállapotban, lelki hangulatban élnének: olyanok lettek, mint akik számára megszűnt az élet minden kicsinyessége, minden önzése. Elteltek szívük végtelen melegségével, egy mindenre kiterjedő toleranciával; mélységes szívbéli megértéssel viseltettek minden iránt, ami emberi a Földön, és úgy tudták magukat kifejezni, hogy mindenki megértette őket. Azt érezték róluk, hogy mintegy belelátnak minden szívbe és lélekbe; képesek megfejteni a lelkek mélyén rejtőző titkokat, és ezáltal mindenkit meg tudnak vigasztalni, mert azt tudják mondani, amire az egyénnek éppen szüksége van.”
Rudolf Steiner: Az Ötödik Evangélium, 2. előadás, Krisztiánia (Oslo), 1913. október 2.
Tavaly tavasszal az évkörrel, ünnepekkel kapcsolatosan indítottunk egy biográfiai műhelymunka-sorozatot. Azon dolgozunk, hogy az ünnepek élővé válhassanak bennünk, és a műhelymunkák során végzett belső munka révén jobban értsük, átérezzük ezeket, és mindez megmozdítson minket. Most a pünkösdi időszakhoz kapcsolódóan nyílik lehetőség arra, hogy rátekintsünk magunkra és a világra. Mindannyiunk életútja egyedi és sajátságos, és ha megérezzük az év során az ünnepek minőségét, az segít, hogy felismerjük feladatainkat és döntéseken keresztül eljussunk a változáshoz. Ehhez kívánunk az évkör ünnepei köré tervezett műhelymunkáinkkal segítséget nyújtani. Az időpontok és helyszínek az alábbiakban láthatóak (az alkalmak nem különböznek lényegesen egymástól, tematikájuk azonos), a mögöttük megjelenő linken lehet jelentkezni, részvételi díjként 3000-8000 Ft közötti adományt várunk.
budapesti csoportmunkák
május 29. szombat 10.00-12.30 Kökény-Hámori Eszter, Risbjerg Anna (regisztráció ezen a linken) Bajcsy-Zsilinszky út 21. (Arany János utcai metrómegállónál)
június 5. szombat 14.00-16.30 Stettler Melinda, Risbjerg Anna  (regisztráció ezen a linken) Maros u. 20. (Széll Kálmán térnél)
székesfehérvári csoportmunka
május 28. péntek, 18.00-20.30 Stettler Melinda, Nagy Ágoston (regisztráció ezen a linken)
váci csoportmunka
június 3. csütörtök, 17.30-20.00 Risbjerg Anna, Nagy Ágoston (regisztráció ezen a linken)
online csoportmunkák
Május 28. péntek 17.30-19.30 online Osváth Andrea, Risbjerg Anna (jelentkezés ezen a linken)
Június 4. péntek 10.00-12.00 online Osváth Andrea, Risbjerg Anna (jelentkezés ezen a linken)
Az online műhelymunkákhoz a jelentkezés után küldünk kapcsolati linket.

 

A lelki erők és a félelem, a kétely és a gyűlölet

(már csak a pénteki előadásra van hely)

Szeretettel hívunk Michael Chase dramatikus műhelymunkájára augusztus 13-15 között!
Mike Chase színházi maszkok segítségével visz minket felfedezőútra a három lelkierő: a gondolkodás, érzés és akarat világába, melyeknek mélyebb megismerése egyéni kihívásainkat is megvilágíthatja, és segít erőt nyernünk, hogy szembenézzünk a félelem, kétely és gyűlölet érzéseivel. A maszkokkal és dramatikus eszközökkel mindezt nem a szokásos gondolkodásunkon keresztül, hanem egyéni megélés révén, tapasztalati úton közelítjük meg.
Akik csak ízelítőt szeretnének kapni ebből a fajta munkából, azok számára pénteken nyitott, gyakorlatokkal is összekötött előadást tart Mike, amely egyúttal bevezetőként szolgál a szombat-vasárnapi korlátozott létszámú elmélyült csoportmunkához.
Helyszín: szervezés alatt, egy budapesti vagy a pilisszentlászlói Waldorf iskolában
Részvételi díj: csak a pénteki napra: 4500ft
                       péntek, szombat, vasárnapra: 45000ft
                       kedvezményes díj a teljes hétvégére:35000ft
                       támogatói díj a teljes hétvégére: 60000ft
Regisztrálni: ezen a linken
Érdeklődni Kökény-Hámori Eszternél a 06-30-4969848 telefonszámon vagy a homeszter@gmail.com emailcímen, vagy Risbjerg Annánál az anna.risbjerg@gmail.com emailcímen lehet.
A szombat-vasárnapi műhelymunkára 18 főt tudunk fogadni a jelentkezés sorrendjében, a regisztráció a befizetéssel válik végleges jelentkezéssé. A befizetés, illetve a későbbiekben a helyszín és egyéb részletek kapcsán emailben küldünk tájékoztatást a regisztráltaknak.
Michael Chase pszichoterapeuta és pszichodramatista a 90-es évek közepén alapította a The Mask Studio-t; kifejlesztette a maszkokkal való munka több módját is, amelyet tréningeken, képzéseken, előadóművészetben és terápiában is felhasznált. (Kidolgozott maszkos műhelymunkákat többek között a temperamentumokhoz, a hét bolygó minőséghez, és az állatövi jegyekhez kapcsolódóan is.) 35 éve alkalmazza ezt a fajta munkát nemzetközi szinten is: 14 évig a The Mask Academy és a Stourbridge-i Glasshouse Művészeti Központ művészeti vezetője volt, külső oktatóként pedig 20 éven keresztül működött közre az angol biográfiai képzésben, és az elmúlt 30 évben műhelymunkákat tartott szerte a világon.