Barion Pixel

Biográfia

A biográfiai munka egy önismereti út: módszerek és ismeretek összessége az emberi életút megismerésére és összefüggéseinek vizsgálatára.

Biográfia képzés

A Magyarországon jelenleg zajló Biográfiai Munka alapképzés – amelyet a holland Istituut der Biografiek akkreditál – novemberben ér véget. Az egyéni potfolión kívűl a képzés résztvevői – kicsit hasonlóan a Waldorf iskolák 12-es színdarabjához – egy egésznapos rendezvényt terveznek októberre. Személyes élményeken keresztűl szeretnék megismertetni a biográfiai munkát mindazokkal az érdeklődőkkel, akik egyéni és közösségi fejlődésükre használnák, és azokkal is, akik a 2020 őszére tervezett új alapképzésen esetleg résztvennének.

Amennyiben érdekel a rendezvény és/vagy a képzés itt iratkozhatsz fel, az értesítésre.

A csapat

dr. Tóthfalusi Anna

dr. Tóthfalusi Anna

Az ok a jövőben van.
Sorsfordító volt számomra, amikor a Biográfiai munkának köszönhetően erre a felismerésre jutottam. Ennek tudatában élni lényegesen más perspektívákat nyit meg önmagam és a többiek felé. Azt megtalálni, hogy minden egyes elakadásban, krízisben vagy kudarcban mi az, ami a fejlődésemet szolgálja nem mindig könnyű: ebben tud hatékonyan segíteni a Biográfiai munka. Én külön azért is szeretem, mert hiszem, hogy dolgunk van a világban, és csak akkor tudjuk magunkat jól érezni a bőrünkben, ha ezt a dolgunkat tesszük. Evidens, és mégsem olyan egyszerű. Emberségünk tudatos megélésének és a közösség szolgálatába helyezett önismereti munka a Biográfia. Négy gyermekem és egy unokám van: mélyen áthat annak felelőssége, hogy mit adok nekik és az összes fiatalnak át.

Ez kezdődik azzal, hogy mennyi mindent tudok magamban feldolgozni, aminek terhét már nem rájuk helyezem és folytatódik azzal, hogy milyen döntéseket hozok, amelyek szűk és tág környezetükre hatással vannak. Végül, de nem utolsó sorban, fontos, hogy miképpen kísérem az ő útkeresésüket. Mindebben számomra a legnagyobb segítség az antropozófiai alapokon nyugvó Biográfiai munka és azok közössége, akik ugyanebből a forrásból merítkezve cselekednek szerte a világon. Hálás vagyok, hogy az idei, pont tízedik Biográfiai Világkonferencia szervezésekor úgy ezt a témát, mint a Magyarországra szóló meghívást elfogadták a kollégák, és remélem, hogy sok hazai érdeklődő is élni fog a lehetőséggel, hogy személyes tapasztalatot szerezzen a szakmai részt megelőző, mindenki számára nyitott “Prelude” alkalmával.

Nagy Ágoston

Nagy Ágoston

Ki az, akivé az eddigi életeseményeim során lettem, és ki az, akivé a jövőben válhatok, válni akarok?

Az életút eseményeinek áttekintése és elmélyült vizsgálata önismerethez vezet, az önismeret a további fejlődés alapjává válik. Jó szívvel ajánlom a bigráfiai munkát azoknak, akiket ezek az életkérdések feszítenek, bátran és kitartóan foglalkoznának életük eddigi örömeivel és nehézségeivel.

Az én személyes biográfiám 1965-ben kezdődött Budapesten, hétéves koromtól Vácott folytatódott. Természettudományos tanulmányaim után voltam civil mozgalmár, szervezetfejlesztő, dolgoztam infromatikai elemzőként, projekt menedzserként, trénerként és tanácsadóként is. Részt vettem Waldorf óvoda és iskola alapításában, és számos más antropozófiai kezdeményezésben.2000-től tizenkét különféle biográfiai képzésen vettem és veszek részt.

Több tucat csoportos biográfiai kurzust vezettem (egyedül vagy társaimmal közösen), az utóbbi években az egyszemélyes biográfiai munka kísérése került előtérbe. Amikor ketten együtt irányítjuk figyelmünket a Te életutadra, az abban megnyilvánuló magasabb összefüggésekre, akkor olyan felismerések születhetnek, és olyan módon feltárulhatnak a jövő által hozott lehetőségek, amit addig a pillanatig egyikünk sem sejtett. De megszülethetett, mert a biográfiai beszélgetésben készen álltunk a csodára…