Barion Pixel

Séták

2019. júni. 24. A Prelude sétákról bővebben:

 

A sétákat a magyar Biográfiai Alapkézés résztvevői vezetik,  akik saját biográfiai felismeréseik mentén alakították ki az általuk vezetett sétákat. A séták előkészítéséhez hónapokon keresztül dolgoztunk együtt, bevontunk geomantiai szakértőket, felfedeztük Budapest történelmét antropozófiai aspektusból… Érdekes információkat gyűjtöttünk, magunk is végigjártuk az utakat, tapasztaltunk, felfedeztünk, megosztottunk, újraterveztünk, elengedtünk, változtattunk… Egy olyan folyamatot éltünk meg, amelyben reményeink szerint Neked is részed lesz majd a Séta pár órája alatt, és melynek rezgéseit magaddal viheted a séta pillanatain jóval túlra…

Az igazságosság és az igazságtalanság gondolatán messze túl van egy rét: ott találkozunk. 

(Rumi)

Június 24-én 10:00-kor találkozunk a sétára indulókkal a Margitszigeten, a Danubius Grand Hotel előtti réten, az északi részhez közel van, autóval és busszal is könnyen megközelíthető. Mivel minden séta körülbelül 4 óra hosszan tart, csak egy sétán tudtok részt venni. Kérjük válasszátok ki azt, amelyik a leginkább megszólít benneteket. A kiválasztott sétát a jegy vásárlás során tudjátok megjelölni.

Budapest mint Közép

Risbjerg Anna – angol és magyar

Magyarország földrajza, történelme, és kultúrája révén is a Kelet és Nyugat közötti dinamikus áramlás közepén helyezkedik el. Meg tudjuk-e figyelni ezt ahogy megnyilvánul és mi a feladat vele? Ezeket a kérdéseket hordozva sétálunk majd végig Budapest utcáin.

Életút meditáció Krúdy Szindbád-jával

Rédli László – magyar

Életút meditáció biográfiai szemüvegben. A Margitszigetről Óbudára sétálunk Szindbád élet- és idővonalán. Történetekkel, érzékelési gyakorlatokkal kapcsolódunk Budapest, Szindbád és a saját biográfiánkhoz. A Kéhli étteremben ebéddel zárulna az érzékelési gyakorlat.

Óbuda a magyar történelemben és egy életútban

Treiber Gabriella – angol és magyar               “picibaba-barát séta”

(A baba-barát séta részleteiről érdeklődni a kezdőoldal, kapcsolatok részen elküldött levéllel lehet.) 

A Margit-Szigetről az Árpád-Hídon átsétálva visszafelé haladunk a környék biográfiájában, történetében látva ezt a városrészt a tízemeletes lakótelepi épületek együttesétől  a a XIX-XX. század fordulójának óbudai hangulatát sugárzó Fő téren át érintve a barokk korban épült Zichy Kastélyt és a Szent-Péter és Pál templomot, felidézve Szent István király korszakát és a Római birodalom legkeletibb állomását időszámításunk kezdetén. Végezetül és összegzésképpen a római-kori romok mellett, két lakótelep árnyékában, a századelő hangulatát idéző Kéhli vendéglőben ebédelünk. A városrész biográfiáját személyes életutam történéseivel egészítem ki.

A magyar ÉN fejlődése

Béres Anna – angol és magyar

Az általam vezetett séta címe: A magyar ÉN fejlődése. Sétánk a Városligeten vezet majd keresztül egészen a Hősök teréig, miközben magyar királyokról, a magyar Szent Koronáról mesélek a résztvevőknek. Az elmondottak alapján mindenki kiválaszthatja a hozzá legközelebb álló uralkodót, majd rajzolunk, leveleket, szimbólumokat gyűjtünk, amelyekből mindannyian megalkotjuk a kiválasztott király címerét. A Hősök terére megérkezve megtekintjük a szobrokat, és megpróbáljuk átérezni, mit sugároz felénk a kiválasztott király szobra, majd a megélteket megosztva zárjuk a sétát.

A szabadság

Kökény-Hámori Eszter – spanyol és magyar

A szabadság örök téma, az emberiség legnagyobb témája. E séta során nem gondolkodni vagy filozofálni fogunk róla, hanem megtapasztaljuk az emlékművek és épületek fizikai valóságán és a hozzájuk kapcsolódó történeteken keresztül. Ezáltal kapcsolódunk a magyar történelemhez, és a szabadság témáján keresztül saját életutunkhoz is inspirációkat kaphatunk. A Szabadság téren indul a séta, ahol több emlékmű és számos épület története is elgondolkodtatóan kapcsolódik a szabadság témájához. A Parlamentnél folytatjuk, onnan 2-es villamossal a Duna mellett végighaladva mélyülünk tovább a témában: cipők a Dunaparton, Széchenyi tér, Lánchíd, Erzsébet-híd,  és Ferenc József híd, amit aztán Szabadság hídra kereszteltek, szemben pedig a Szabadság szobor hívja fel magára a figyelmet. A séta a Március 15-e téren ér véget.

Budapest földtani alapjai- Budapest biográfiája a fizikai síkon

Nagy Ágoston – angol és magyar

Arra hívom a résztvevőket, hogy kísérjenek el egy sétára, amelynek során Budapest földtani alapjait vizsgáljuk meg. Arra keressük a választ, hogy melyek a város geológiai alapjai és hogyan járultak hozzá Budapest biográfiájának alakulásához. Találunk-e a földtani makrokozmoszban lejátszódó eseményekhez hasonlókat a személyes biográfiánk mikrokozmoszában?

A Gellért Fürdő és környéke – saját élettémával

Fükő Judit (Boga Emese) – angol és magyar

A Szabadság-híd pesti hídfőjétől átsétálunk a hídon, ráhangolódva a saját életvonalunkra, a séta közben felmerülő saját élet témával dolgozunk a következő színhelyeket bejárva: Műegyetem kertje, Gellért fürdő fedett és nyitott része és szaunája (6000 Ft a belépő), Gellérthegy.

Jegyek

 

A sétár indulók találkozója 10 órakor a Margitszigeten lesz. A Danubius Grand Hotel előtti réten, az északi részhez közel van, autóval és busszal is könnyen megközelíthető.